Accueil » Photos » 0016 R Moćnik-bursa sv. Marcele, Asela i Ambrozija (8 st.) ...

0016 R Moćnik-bursa sv. Marcele, Asela i Ambrozija (8 st.) Riznica župne crkve u Ninu.NIN Reliquien-Bursa der hl. Marcella, Aselus und Ambrosius (8. Jh. ) Schatzkammer der Pfarrkirche von Nin Reliquary purse of SS. Marcella, Aselus and Ambroseu (8th c.)

0016 R Moćnik-bursa sv. Marcele, Asela i Ambrozija (8 st.) Riznica župne crkve u Ninu.NIN Reliquien-Bursa der hl. Marcella, Aselus und Ambrosius (8. Jh. ) Schatzkammer der Pfarrkirche von Nin  Reliquary purse of SS. Marcella, Aselus and Ambroseu (8th c.)

0016 R Moćnik-bursa sv. Marcele, Asela i Ambrozija (8 st.) Riznica župne crkve u Ninu.NIN
Reliquien-Bursa der hl. Marcella, Aselus und Ambrosius (8. Jh. ) Schatzkammer der Pfarrkirche von Nin Reliquary purse of SS. Marcella, Aselus and Ambroseu (8th c.) The treasury of the parish church in Nin. Turistkomerc - Zagreb S-604

----------------------------
Riznica župne crkve u Ninu. Papa Ivan VIII., vidjeli smo, uz odluku kneza Branimira i izabranog ninskog biskupa Teodozija da se Hrvatska čvrsto veže uz Svetu Stolicu, potvrdio je 7. lipnja 879. godine prvo međunarodno priznanje hrvatskoga suvereniteta.
Teodozije odmah potom što je primio Papino pismo, iz Nina putuje u Rim, gdje je i posvećeb za biskupa. Odlazak Teodozija u Rim bila je ponovljena gesta potpune odanosti kneza Branimira i hrvatskoga naroda prema Svetoj Stolici. Presretni Papa već naredne 880. godine šalje drugo pismo knezu Branimiru: «Preuzvišenomu gospodinu Branimiru, slavnome knezu i ljubljenomu sinu našemu, zatim svim pobožnim svećenicima i poštovanim županima, kao i čitavome narodu mir i milost u ime Kristovo». Papa je potpuno uvjeren u ljubav i štovanje Hrvata prema rimskoj stolici, onako kako ga je u to uvjerio biskup Teodozije. Papa želi da iz Nina u Rim stignu posebni i dostojni poslanici kako bi se uredili odnosi između Hrvatske Kneževine i Svete Stolice. I papa će, poručuje on, ovamo u Hrvatsku poslati svoje poklisare. I kako bi onda, tako je i danas što se hrvatske odanosti tiče.

Ninski biskup Teodozije, s obzirom da je njegova biskupija bila kudikamo prostranija i jača od splitske metropolije ograničene samo na nekoliko gradova, kao što su Split, Zadar i Trogir, nadao se da će s pomoću pape i svakim danom sve snažnije hrvatske države, steći prvenstvo na cijelom zapadnom području Balkanskog poluotoka. Rim, međutim, nikad nije gubio nadu, niti je odustajao od povratka starodrevne metropolije u krilo rimske crkve. Kako pri tom ne bi došlo do izbijanja neprijateljstva između Splita i mlade hrvatske biskupije u Ninu oko prvenstva, biskup Teodozije je na vrijeme opomenut. Novi rimski papa Stjepan VI. «u jednome pismu od god. 886., u kojem kori biskupa što dopušta i uči da jedan muž može imati dvije žene, opominje ga podjednako neka se pokorava ustanovama starijih i neka od taštine ne gramzi za sve većom crkvom.» (V. Klaić). Zapravo, papa Stjepan VI. ukorio je pri tom i akvilejskoga patrijarha Walberta, koji je Teodozija potvrdio za splitskog nadbiskupa nakon smrti nadbiskupa Marina, dok je Teodozije protiv crkvenih propisa, zadržao još i ninsku biskupiju, a za potvrdu se obratio akvilejskom patrijarhu. «Papa se nedvojbeno bojao da bi ninski biskup mogao prije ili poslije doći u sukom sa splitskim nadbiskupom radi jurisdikcije» (V. Klaić). Tu se pojavio i još jedan kamen smutnje, Teodozije je u opseg svoje crkve na području Bijele Hrvatske uveo i «slavensku liturgiju». U hrvatskoj crkvi počelo se uveliko glagoljati.


Ferdo Šišić će za spomenut Teodozijev posjet papi Ivanu VIII. 880. godine reći: «Nije nemoguće, da je Teodozije tom prilikom izradio kod pape dopuštenje da se u njegovoj biskupiji – to znači u čitavoj Hrvatskoj – može pored latinskog jezika u crkvi upotrebljvati i slavenski, onako kako je to Papa nedavno dopustio i moravskom nadbiskupu Metodiju. Tako je u početku vlade kneza Branimira riješeno važno jedno pitanje u hrvatskoj historiji».

(plus d'infos...)

Photo prise @ Nona le 2 juin 2014 (© Morton1905 / Flickr)

Voir aussi :
 zadar, nin, 0016, r, moćnik-bursa, sv., marcele, riznica, župne, crkve, u, ninu, asela, ambrozija, (8, st.), ninu.nin, reliquien-bursa, der, hl.
 

Photos As Ela